OilComp har lansert en kursrekke som dekker Sjøfartsdirektoratets veiledning om krav til opplæring om kjemiske lager for energi (maritime batterisystemer) om bord i norske skip som ble gitt ut 26.1.22.
OilComp har lansert en kursrekke som dekker Sjøfartsdirektoratets veiledning om krav til opplæring om kjemiske lager for energi (maritime batterisystemer) om bord i norske skip som ble gitt ut 26.1.22.

Ny veiledning fra Sjøfartsdirektoratet om krav til opplæring for litium ion batteri om bord i norske skip

OilComps nye kursrekke "Håndtering av en brann i et litium ion batteri på et skip" dekker SDIR sin nye veileder til krav om opplæring relatert til litium ion batteri på skip.

Den 26.01.2022 publiserte Sjøfartsdirektoratet (SDIR) et rundskriv om “Veiledning til krav til opplæring om kjemiske lager for energi (maritime batterisystemer) om bord i norske skip”. Rundskrivet tar utgangspunkt i kravet om opplæring gitt i forskrift 1. januar 2005 nr. 8 om arbeidsmiljø, sikkerhet og helse for de som har sitt arbeid om bord på skip (ASH-forskriften) § 2-6. Forskriften krever at den som har sitt arbeid om bord skal få nødvendig opplæring blant annet for å kunne utføre sitt arbeid på en sikkerhetsmessig forsvarlig måte. Opplæring skal også gjennomføres før det gis adgang til områder med alvorlig eller særskilt risiko. Videre skal opplæring gjennomføres ved innføring av ny teknologi. Det er i den forbindelse SDIR har sett et behov for å konkretisere hva slik opplæring skal inneholde. Og SDIR presierer at slik opplæring kommer i tillegg til kvalifikasjonskravene som allerede er beskrevet i kvalifikasjonsforskriften. Videre beskriver rundskrivet at de som har ansvar for sikkerhet og beredskap ombord eller skal betjene, utføre inspeksjon eller vedlikehold av maritime batterisystemer i bruk ombord på norske skip skal ha

  • opplæring tilpasset funksjon eller arbeidsoppgaver
  • nødvendig praktisk opplæring i tillegg til den teoretiske opplæringen
  • regelmessig vedlikehold av kompetanse.
Brannbekjempelse på MF Ytterøyninge var krevende arbeid for brannvesenet da dette var første gang det brant i en batteriferge i Norge. Da slukkeinnsatsen var over og det så ut til at man hadde kontroll på brannen eksploderte batterirommet. Videre viste en av brannkonstablene symptom på eksponering av fluss-syre.  Foto: Bergen Brannvesen
Brannbekjempelse på MF Ytterøyninge var krevende arbeid for brannvesenet da dette var første gang det brant i en batteriferge i Norge. Da slukkeinnsatsen var over og det så ut til at man hadde kontroll på brannen eksploderte batterirommet. Videre viste en av brannkonstablene symptom på eksponering av fluss-syre. Foto: Bergen Brannvesen

Evalueringsrapporten fra DSB etter brannen i batterirommet på MF «Ytterøyningen» beskriver at dette var en hendelse de involverte brannvesene ikke var tilstrekkelig forberedt på. Evalueringen av innsatsen viste mangel på kunnskap om farene, mulighetene og metoder ved brann i batteri. 

Etter brannen om bord på MF Ytterøyningen, utviklet OilComp i samarbeid med Bergen brannvesen, forskningsmiljøer og batteriprodusenter en kursrekke innen temaet brann i litium ion batterier som vi har kalt «Håndtering av brann i et litium-ion batteri på et skip». OilComp har også vært en bidragsyter i arbeidsgruppen til Petroleumstilsynets «Samarbeid for sikkerhet» innen håndtering av Litium ion batterier, der også SDIR deltar.

Til nå har mer enn 2000 sjøfolk, offshorearbeidere og redningspersonell gjennomført e-læring og/eller deltatt på OilComp sine Litium ion batteribrann kurs med gode tilbakemeldinger. Alle som allerede har tatt kurs hos OilComp vil få mulighet til å oppgradere sine kurs slik at de vil tilfredsstille SDIR sin veiledning. 

Håndtering av en brann i et litium ion batteri på et skip – en kursrekke fra OilComp:

Grunnkurs sammen med videregående kurs dekker Sjøfartsdirektoratets veiledning til krav til opplæring om kjemiske lager for energi (maritime batterisystemer) om bord i norske skip med unntak av utstyrsspesifikk opplæring. Utstyrsspesifikke opplæring planlegges å bli tilbudt av OilComp på et senere tidspunkt. 

Praktisk kurs for brann-, røykdykkerlag og skadestedsledere dekker Samarbeid for Sikkerhet Anbefaling 050N/2022 “Håndtering av litium-ion batterier” anbefalt praktisk trening for brann- og røykdykkerlag.

Kursoversikt

For en oppdatert oversikt over våre planlagte kurs se denne siden

Les også